søndag den 22. marts 2015

Etik

For at sygeplejersken kan give den mest optimale pleje, må sygeplejersken handle etisk korrekt, ud fra de handlinger, hun foretager sig.

Dansk sygeplejeråd har vedtaget de sygeplejeetiske retningslinjer, som sygeplejerskerne arbejder og handler ud fra.

De etiske principper omhandler:
     -  Respekt
     -  Agtelse for værdihed
     -  Hensyn til integritet
     -  Ængstelse for det sårbare
     -  Retfærdighed
     -  Sandfærdlighed, tillid og fortrolighed

Etik hænger sammen med moral, normer og værdier. Selve ordet "etik" er græsk, og det betyder ”det hjemlige/det vante." Ordet moral betyder skikke og sæder og stammer fra latin. Man kan sige, at moral er regler for menneskers adfærd, og det er til for at skabe orden i menneskers adfærd. Det kan forklares således, at etik er overvejelser om det gode liv, og moral er de regler/grænser, vi sætter for hinandens adfærd. Etikken er værdier og tanker, som kan bruges til at vejlede efter i situationer, som kan virke unormale. Morale er traditioner, og lægger et socialt og autoritært pres på den enkelte. Moral er handlingen man gør, og etik er refleksioner og overvejelser, man bør gøre sig. Det kan eksempelvis være på baggrund af teori.
Etik hænger også sammen med menneskesyn, hvilket vil sige, at sygeplejersken skal handle ud fra en humanistisk tilgang. Sygeplejersken skal respektere patienten som det menneske, det nu engang er. Altså respektere patientens egne meninger og holdninger samt værne om fortrolige oplysninger. Det vil beskytte patienten som person, men også i forhold til de rettigheder, patienten har.


I forhold til vores case, hvor Helga lider af demens, er det især vigtigt, at inddrage hende i hendes sygdomsforløb på en skånsom måde, så hun kan følge med i, hvad der sker omkring hende. Det vil sige at sygeplejersken skal have forståelse for, at Helga måske skal guides og have ting forklaret flere gange og at det, der bliver sagt til hende er kort og præcist. Sygeplejersken skal respektere Helgas meninger og holdninger, og sætte sig i hendes sted. Helga er meget urolig under sygehusopholdet, og det er vigtigt, at sygeplejersken finder ud af, hvad det kan skyldes. Måske er hun forvirret og ved ikke, hvor hun befinder sig. Sygeplejersken skal snakke med Helga og hjælpe, forklare og støtte hende, når hun bliver urolig. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar